6. finálový zápas Skalica-Košice hokejovej Slovnaft extraligy

10.04.2009 Celý región

HK 36 Skalica - HC Košice 2:3 (1:2, 1:0, 0:0) po samostaných nájazdoch
Góly: 16. D. Pašek (R. Školiak, Zálešák), 36. Kocák (Kutálek, Jendek) - 2. Húževka (Kmiť), 20. Rudolf Huna (S. Gron), rozhodujúci nájazd Faith
VYLÚČENIA: 6-10
Presilovky: 1:0
Rozhodcovia: Homola Martin, Šír Robin, Gajan Rastislav, Novák Milan, Marušin Jaroslav
divákov: 4389

Konečný stav série: 2:4.

Skalica: Rybár - Gründling, Hranáč, Škápik, Ďurák, Škadra, Jendek, Beňa, Gula - Pálffy, J. Mikúš, R. Hartmann - R. Školiak, Zálešák, D. Pašek - T. Višňovský, Kocák, Šátek - Kutálek, F. Novák, Malík
Košice: J. Hudáček - M. Šterbák, J. Tabaček, T. Slovák, Špelda, Kledrowetz, M. Grman - J. Kopecký, Juraj Faith, P. Bartoš - Rudolf Huna, S. Gron, Juraj Sýkora - Šimurda, Húževka, Kmiť - Michel Miklík, Ščurko, Jenčík

Skalica 10. apríla (TASR) - Hokejisti Košíc sa stali majstrami republiky, keď v šiestom zápase finálovej série sezóny zdolali v piatok v Skalici domáci tím 3:2 po predĺžení a nájazdovom rozstrele. Hráči HC vyhrali vrchol play off 16. ročníka Slovnaft extraligy 4:2 na duely a štvrtý titul do východoslovenskej metropoly priviezli po desiatich rokoch pauzy.

Prvotná aktivita patrila podľa očakávania domácim. Lenže Košičania s drobnou chybičkou prežili prvé striedanie a nasledujúce minúty patrili predovšetkým im. Obojstranne sa síce hralo dynamicky a pomerne ofenzívne, ale hostia pôsobili presvedčivejšie, tobôž po prvom góle. Postarali sa oň Kmiť svojou aktivitou a Húževka dôrazom pred bránkou. Košičania zotrvali v prevahe aj vďaka presilovke, no i ďalej, keď početná výhoda pre zmenu pomohla súperovi. Hoci ju zahrali chabo, predsa sa dostali do lepšieho rytmu. Aj v ďalšom oslabení Košičania excelentne eliminovali snahy protivníkov, lenže po 80 sekundách Pálffyho manévre vyústili v ďalší avizovaný trest hostí, ktorý následne po komplikovanej situácii gólom zrušil Pašek. Po tomto momente sa oba tímy akoby na chvíľu zavreli, lenže v záverečnom striedaní prvej časti sa dôraz vyplatil Gronovi a najmä Hunovi, ktorý po získaní puku od modrej čiary švihom prekvapil Rybára.
Čo po prvých dvoch minútach druhého dejstva vyzeralo na opatrnícky hokej, to sa rozvinulo do mimoriadne atraktívneho divadla so sériovými šancami. Najprv mohol dať Zálešák, vzápätí na druhej strane Bartoš a úsek dramatických vzruchov zavŕšil Šátek. V presilovke netrafil poloodkrytú bránku Gron a po hluchšom intervale vyrovnal Kocák, ktorý zabojoval a z otočky prekvapil Hudáčka. Košický brankár však naďalej čaroval v šanciach Hartmanna, Pálffyho i Mikúša, ktoré sa zrodili v druhej dvojnásobnej presilovke domácich.
Skaličania však druhú minútu tejto veľkej výhody na začiatku tretieho dejstva prehajdákali, rovnako neskôr štandardnú presilovku. Šance síce mali Pálffy a Zálešák, ale ináč Košičania tradične agresívnym prístupom vytesňovali domácich z pásma. Presilovka nevyšla ani hosťom. Hral sa "hore-dole" hokej, ale vplyvom úbytku fyzických i psychických síl mužstvá kombinovali čoraz nepresnejšie a Skaličania skôr na náhodu. Niečo vyše minúty pred koncom zachránil skalickú šancu na predĺženie finálovej série Rybár, ktorý chytil naozaj "veľkú rybu" - obrovskú šancu Faitha po akcii aktívneho Tabačeka.
V predĺžení bol najaktívnejším mužom Mikúš, keďže však ostatní jeho spoluhráči hrali evidentne na istotu, obraz hry vyznel iniciatívnejšie v prospech košického tímu. Potom sa rozsypalo vrece so šancami. V 68. minúte mal najprv veľkú šancu Gron, po jeho delovke hostia puk udržali v pásme a Tabaček v ešte lepšej pozícii trafil ležiaceho Škápika. Potom "zatrnulo" Košiciam - Pálffy si v okolí bránkoviska zatancoval so Šterbákom a nádherné kreácie ukončil jedovatým pasom pred Hudáčka, ktorého neprekonal Mikúš. Úplne najväčšiu šancu nadstavby mal v jej poslednej minúte Grman po Hunovej prihrávke v situácii dvoch na jedného. V prvej sérii nájazdov dali Gron a Višňovský, Pálffy svoj blafák trafil do jemne zdvihnutého betónu už prakticky bezmocného Hudáčka. Hviezdny útočník vo 4. kole opäť neuspel a keď Faith dal, Pálffy šiel do tretice, Hudáček mu puk vypichol a mladý Lipovského náhradník sa stal hrdinom - titul získali Košičania.
 

Vyberte región